Podaję mój przepis na domowy kebab w kilkanaście minut. Przepis dla czterech porcji tego pysznego dania;) Nie przepłacajcie w budce, sami róbcie swój kebab!
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Koszt: 10 - 20 zł.
Składniki:
- 2 pomidory
- 2 ogórki
- sałata
- główka czosnku
- śmietana 12%
- majonez
- cebula
- 2 piersi z kurczaka i przyprawa do kebaba
- placki tortilla zazwyczaj pakowane po 4 sztuki, do kupienia w marketach
Przygotowanie:
Sos:
Kilka ząbków czosnku zgnieść, mieszamy je z 2 łyżkami majonezu i śmietany. Po zmieszaniu wszystkiego, sos wkładamy do lodówki.
Kebab:
Warzywa myjemy, cebule siekamy dość drobnio. Pomidory kroimy na plasterki, ogórki tak samo. Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki wg. uznania i obtaczamy w przyprawie do kebaba. Tak przygotowane mięsko smażymy na małym ogniu. Gdy mięsko jest gotowe, rozgrzewamy patelnie i na niej podgrzewamy nasze placki tortilli po 10-15 sekund z każdej strony. Ściągamy placek na bok, nakładamy na niego liść sałaty, kilka plasterków pomidora i ogórka, posypujemy to cebula. Całość polewamy z dołu do góry naszym sosem czosnkowym i na górę nakładamy mięsko. Zwijamy nasz placek i mamy gotowego kebaba:)